top of page
Obrázek autoraMgr. Pavla Kasparková

Cyklování semínek podle fáze ženského cyklu

Seed cycling, neboli cyklování semínek, spočívá v síle využití různých semínek podle fáze ženského cyklu. Cílem je především harmonizace hormonů – konkrétně estrogenu a progesteronu, které tento proces řídí. 

 

Principem cyklování semínek je konzumace určitých druhů semínek v různých fázích menstruačního cyklu, což by mělo pomoci optimalizovat hladinu hormonů jako jsou estrogen a progesteron. 

 

Tato metoda je užitečná především pro ženy, které se potýkají s nepravidelnou menstruací, amenoreou, premenstruačním syndromem (PMS), problémy s plodností i PCOS. 

 

Metoda seed cyclingu přehledně rozděluje ženský cyklus na dvě části: folikulární fázi začínající prvním dnem menstruace a končící nástupem ovulace, a luteální fázi, která trvá od ovulace až po zahájení další menstruace. 

 




Folikulární fáze (1. - 14. den) 

 

  • Během folikulární fáze je nejdůležitějším hormonem estrogen. Každý den se tedy doporučuje během této fáze zařadit do jídelníčku lněná a dýňová semínka, které obsahují velké množství fytoestrogenu. Lněná semínka díky omega-3 mastným kyselinám navíc pomáhají s regenerací buněk a vláknina v nich obsažená podporuje správné trávení. 

 

  • Doporučuje se každý den do jídelníčku zařadit 1 lžící lněných a 1 lžíci dýňových semínek. 

 

  • Lněná semínka obsahují lignany, které mají jemný estrogenový účinek. Dýňová semínka jsou zase bohatá na zinek a další minerály, které podporují produkci progesteronu ve druhé polovině cyklu. 

 

  • Cílem je především podpořit zdravou hladinu estrogenu, která je důležitá pro ovulaci. 

 

 

Luteální fáze (15. - 28. den)

 

  • V luteální fázi je důležité zaměřit se na semínka, která stimulují produkci progesteronu a naopak tlumí estrogen. V této době je vhodné každý den do jídelníčku zařadit sezamová a slunečnicová semínka, bohatých na selen, který s progesteronem velmi dobře spolupracuje. Slunečnicová semínka navíc obsahují vitamín E, který chrání naše buňky před poškozením a předčasným stárnutím. Sezam pak jako bonus nabízí vitamíny skupiny B a také vápník. 

 

  • Doporučuje se každý den do jídelníčku zařadit lžíci slunečnicových a lžíci sezamových semínek. 

 

  • Slunečnicová semínka obsahují vitamin E a selen, které podporují luteinizaci, proces potřebný pro produkci progesteronu. 

 

  • Sezamová semínka obsahují lignany a mastné kyseliny, které pomáhají kontrolovat hladinu estrogenu.

 

  • Cílem je především podpořit produkci progesteronu, který je klíčový pro zdraví endometria a regulaci cyklu. 

 

Jak začít se cyklením semínek 

 

  • Každý den do jídelníčku zařaďte 1-2 polévkové lžíce příslušných semínek, nejlépe mletých, aby se zlepšila absorpce nutrientů.

  • Semínka je vhodné přidat do jídel jako jsou smoothie, saláty či obilné kaše. 

 

Co by se díky metodě seed cyklingu mohlo zlepšit

 

Zlepšení pravidelnosti menstruačního cyklu: U mnoha žen došlo k úpravě cyklu již v prvních měsících praktikování seed cyklingu. 

 

Zmírnění symptomů PMS: Konzumace specifických semínek v určité fázi cyklu může pomoci snížit premenstruační symptomy, jako jsou náladovost, křeče a otoky.

 

Podpora hormonální rovnováhy: Seed cycling může pomoci optimalizovat hladiny estrogenu a progesteronu, což může vést k vyváženější hormonální situaci.

 

Zlepšení stavu pleti: Někteří lidé zaznamenali zlepšení kvality pleti díky vyváženější hormonální rovnováze.

 

Podpora plodnosti: Díky lepší regulaci hormonů může praktika seed cyclingu přispět také ke zlepšení plodnosti.

 

 

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page